Puhdasta energiaa.

Aurinkopaneelit katolle kotiin tai mökille

Aurinkopaneelit ovat investointi tulevaisuuteen. Riippuen aurinkopaneeleista ne pienentävät sähkölaskuasi ja maksavat itsensä takaisin vuosi vuodelta. Alapuolelta voit myös tutustua aurinkovoimaa tarjoaviin sähköyhtiöihin.

Katso tarjoukset
Aurinkopaneelit katolle kotiin tai mökille

Mainos

Tee toimiva CV pohja helposti ja nopeasti osoitteessa CVpohjat.fi


Myös nämä saattavat kiinnostaa


Mainos

Kilpailuta paras remontti vain parissa minuutissa -- Omaurakka.fi


Aurinkopaneelit

Aurinkoenergian hyödyntäminen vaikuttaa olevan ratkaisu energiapulmiimme. Ilmaista, hiilineutraalia sähköä taivaan täydeltä, jota parhaimmillaan voi myydä sähköyhtiöille? Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. Tässä artikkelissa käydään läpi kaikki, mitä aurinkovoimasta ja aurinkopaneeleista on hyvä tietää. Halvempi sähkö, ekologisuus ja sähkön saatavuus ovat yleensä syynä aurinkopaneelien hankintaan. Sähkölaskun pieneneminen tai jopa omavaraisuus sähkön suhteen houkuttelevat monia. Osaa kiinnostaa aurinkopaneeleilla puhtaasti tuotettu energia ekologisista syistä. Aurinkovoima on askel kohti pienempää hiilijalanjälkeä. Nykyään aurinkopaneeleiden asentaminen ei ole enää valtavan kallis sijoitus.

Oma aurinkovoimala saattaa kiinnostaa myös silloin, kun kesämökki sijaitsee paikassa, jonne sähköverkkoa ei ole saatavissa kohtuullisella kustannuksella. Silloin aurinkopaneelit saattavat tarjota hyvän ratkaisun nykyajan mukavuuksista nauttimiseen myös mökillä. Aurinkopaneelit voi hankkia niin kesämökille, omakotitaloon kuin taloyhtiöönkin. Asiakkaan ei välttämättä tarvitse itse tietää asiasta kaikkea mahdollista, sillä erilaisia avaimet käteen -paketteja on saatavilla runsaasti asennuskohteesta riippumatta. Itse asiassa ammattilainen kannattakin ottaa mukaan jo suunnitteluvaiheessa. Ilmaiset arviokäynnit kannattaa hyödyntää ja eri paketteja vertailla ennen päätöstä.

Millaiset aurinkopaneelit sopivat juuri minulle?

Aurinkopaneelien käyttötarkoitus selkeyttää ajatusta siitä, millaiset aurinkopaneelit kannattaa hankkia. Onko tarkoitus tuottaa sähköä kesämökille, joka ei ole kytketty sähköverkkoon? Tällöin järjestelmässä on oltava akku, joka varastoi energian ja on käytettävissä tarpeen mukaan. Onko tarkoituksena asentaa paneelit asuinrakennukseen, jossa aurinkopaneelit kytketään sähköverkkoon? Silloin on mahdollista käyttää itse tuotettua sähköä niin kauan kuin sitä riittää ja tämän jälkeen siirtyä automaattisesti ostettuun sähköön. Ylimääräistä sähköä voi myydä sähköverkkoon, mutta akkujen asentaminen mahdollistaa oman sähkön käytön myös pimeällä.

Aurinkopaneelien tarjonta on monipuolista. Mitä kaikkea pitäisi ottaa huomioon niiden hankinnassa? Lähtökohtana aurinkopaneelien hankinnassa on käyttötarkoitus. Onko tarkoitus asentaa aurinkopaneeli kesämökille ainoaksi sähkön lähteeksi, vai kenties asuinrakennukseen lisäsähkön tuottamiseksi? Käyttötarkoituksen selvittämisen jälkeen päästään mitoitukseen. Asuinrakennusta varten hyvin mitoitetun aurinkopaneelijärjestelmän on oltava tarpeeksi suuri tuottaakseen sähköä myös syksyllä ja keväällä. Kolmas huomioon otettava seikka on niiden asennus. Aurinkopaneelit ovat tarkoitettu kestämään noin 30-50 vuotta, joten asennuksessa käytettävien materiaalien ja alustan olisi kestettävä tuo aika myös.

Suomessa aurinkopaneelien käyttäminen on kannattavaa. Aurinkosähkön paras tuotantokausi on meillä maaliskuusta lokakuuhun. Luonnollisesti pitkät, valoisat kesäpäivät ovat parasta aikaa, mutta kylmä kesä ei haittaa sähköntuotantoa. Tehokkaimmillaan paneelit ovat valoisassa ja viileässä. Pilvettömän taivaan auringonpaiste tuottaa parhaiten energiaa, mutta pilvinen sää ei kuitenkaan ole ongelma. Paneelit keräävät myös haja- ja heijastevaloa. Marras-, joulu- ja tammikuun valomäärä on kuitenkin liian vähäinen aurinkopaneeleille, mutta jo heti helmikuussa valon määrä lisääntyy niin, niin että paneelit sitä pystyvät jo hyödyntämään.

Maksavatko aurinkopaneelit itsensä takaisin?

Kannattavuuteen vaikuttavat monet tekijät. Aurinkosähköä tutkivan Finsolarin mukaan kannattavuutta laskiessa on otettava huomioon järjestelmän maksutapa mahdollisine korkoineen, paneeleiden todellinen käyttöikä, itse tuotetun sähkön käyttöaste ja monet muut tekijät. Finsolarin mukaan investointina tuottavuus on 3-8% luokkaa, mutta se voi mahdollisesti nousta, mikäli muiden sähkötuotantomuotojen hinta nousee. Hyötyä laskiessa on hyvä käyttää apuna erilaisia laskureita, joiden avulla juuri oman kodin aurinkosähköistämisen kannattavuus saadaan selvitettyä. Laskureita löytyy paitsi eri aurinkopaneeleita asentavien yritysten, myös Finsolarin sivuilta.

Tällä hetkellä oman sähkön ylijäämän myynnillä ei pääse rikastumaan. Sähköyhtiöt maksavat siitä vain tukkuhinnan verran, eli 2-6 snt/kWh ja lisäksi päälle saattaa tulla erilaisia palvelu- ja käsittelymaksuja. Kuitenkin eräs avaimet käteen -periaatteella aurinkopaneeleita myyvä yritys kertoo oman ylituotannon olevan omassa käytössä myöhemmin niin sanotun verkkoakun kautta. Sähköyhtiöiden perusmaksuissa ei säästä tuottamalla omaa sähköä, sillä ne juoksevat samaan tapaan kuin ennenkin. Omaa ylijäämäsähköä varastoivat talokohtaiset akut ovat vielä suhteellisen kalliita. Mikäli niiden hinta laskee, kannattavuus nousee.

Monelle oma aurinkovoimala voi olla myös periaatekysymys. Se, että pystyy tuottamaan sähköä kestävällä tavalla ja ekologisesti, on usein tärkeä syy valintaa tehdessä. Toisaalta aurinkopaneeleiden hankinnan voidaan ajatella olevan sijoitus siinä missä kodin remontoinninkin, sillä sen nähdään nostavan kodin arvoa. Merkittävän hyödyn voi tuoda mahdollisuus ladata oma sähköauto itse tuotetulla aurinkosähköllä. Aurinkopaneelien sanotaan maksavan itsensä takaisin noin parissakymmenessä vuodessa. Tällä hetkellä hyöty on nimenomaan omassa käytössä: ylijääämäsähkön myynti sähköyhtiöille ei ole erityisen tuottavaa.

Sähkön varastointi ja akut

Mikäli kaikkea tuottamaansa sähköä ei käytä itse, se syötetään joko sähköverkkoon tai varastoidaan itse. Akkuja on kolmea eri tyyppiä. Virtuaaliakut, verkkoakut ja fyysiset akut. Virtuaaliakussa on kyse sähköyhtiön tarjoamasta palvelusta, eli kyseessä ei ole konkreettinen varastointimenetelmä. Verkkoakku on niin ikään sähkön osto- ja myyntisopimus sähköyhtiön kanssa. Fyysinen akku sijaitsee samassa rakennuksessa kuin itse aurinkopaneelitkin ja energia varastoituu niihin myöhemmin käytettäväksi. Fyysisiä akkuja ja akkujärjestelmiä valmistetaan eri materiaaleista ja erilaisiin tarpeisiin. Osassa akkujärjestelmiä on valmiina invertteri.

Invertteri muuttaa tasavirran vaihtovirraksi ja tämä on edellytyksenä sille, että aurinkopaneelien tuottamaa sähköä voidaan käyttää kotona. Eri akkujärjestelmillä on erilaiset vaatimukset sen suhteen, mihin ne voidaan varastoida. Osa vaatii säilytykseen lämpimiä sisätiloja, osalle kelpaa hyvin ilmaistoitu, kuiva suoja, kuten pihavarasto. Parhaiten akut pärjäävät, kun niitä käytetään jatkuvasti. Invertterin käyttöikä on noin 15-25 vuotta, akkujen käyttöikä tyypistä riippuen 5-20 vuotta. Aurinkopaneelijärjestelmä vaatii siis ylläpitoa, huoltoa ja päivittämistä, vaikka itse paneelit ovatkin pitkäikäisiä.

Tällä hetkellä ylijäämäsähkön myynti sähköyhtiölle ei ole valitettavasti erityisen kannattavaa puuhaa. Toki siitä jotakin saa, 2-6 snt/kWh, mutta se ei ole niin paljoa, että sen takia kannattaisi rakennuttaa omia tarpeita suurempaa aurinkovoimalaa. Asiakas ja sähkön pientuottaja maksaa tarvitsemastaan sähköstä enemmän kuin mitä ylijäämästä maksetaan. Tämän hetken valossa kannattavinta on rakentaa juuri omia tarpeita vastaava aurinkovoimala. Kaikkein eniten näyttäisi hyötyvän käyttäjä, jolla on jäähdytys. Jos kesäaikaan kotona pöhisee ilmanvaihto tai ilmastointilaite, aurinkovoimalasta saatava sähkö tulee käyttöön välittömästi.

Aurinkopaneelijärjestelmän plussat ja miinukset

Aurinkopaneelijärjestelmän plussat

  • Säästö sähkölaskussa
  • Sähköä sähköverkon ulottumattomiin, esimerkiksi saaristoon
  • Puhdasta energiaa
  • Mahdollinen omavaraisuus

Aurinkopaneelijärjestelmän miinukset

  • Alkusijoitus
  • Tällä hetkellä ylijäämäsähköllä ei tienaa suuria summia
  • Mikäli oma sähköntuotanto on liitetty sähköverkkoon, siirtomaksut säilyvät silti
  • Aurinkopaneeleissa käytettävä pii on ongelmajätettä

Mökin aurinkopaneelit

Jos mökki ei ole helposti liitettävissä sähköverkkoon, saattaa aurinkopaneeli olla juuri sopiva ratkaisu. Tämä kuitenkin vaatii tarkkaa suunnittelua ja kartoitusta. Ensinnäkin kuinka mökkiä käytetään? Onko se käytössä vain kesäkuukausina vai vuoden ympäri? Mitä kaikkea sähköllä halutaan käyttää? Onko mökillä jääkaappi, pesukone tai sähkölämmitys? Entä onko muita virtalähteitä, esimerkiksi aggregaattia? Nämä ovat kaikki olennaisia kysymyksiä kun aletaan miettiä millaiset akut tarvitaan paneeleiden kaveriksi. Lisäksi tulee esiin kysymys siitä, minne akut voidaan sijoittaa. Toiset akkutyypit vaativat enemmän tilaa ympärilleen.

Pääsääntöisesti akut eivät pelkää kylmää, mutta litium-ioniakku on tässä suhteessa ongelmallinen. Litium-ioniakut ovat kestäviä ja jaksavat monta latausta, mutta kylmyys hidastaa niiden latautumista. Mökillä ei välttämättä lämmitetyissä sisätiloissa ole riittävästi lääniä vuoden ympäri pitää akkuja poissa pakkasesta. Entä onko mahdollista tai tarpeen ottaa akku mukaan kotiin? Tietyt akkutyypit voidaan ladata kotona silloin kun aurinko ei riitä niitä täyttämään. Onko osaamista ja halukkuuta huoltaa ja ylläpitää akkuja? Toisiin akkumalleihin tulee lisätä akkuvettä ja tehdä muita huoltotoimenpiteitä.

Toisaalta kaikki akkutyypit vaativat jonkin verran tietämystä ja kykyä pieniin huoltotoimiin. Huolettomin akku on tällä hetkellä litium-ioniakku. Lähes kaikki akut tulee ladata aika ajoin täyteen. Osaa akuista ei saa päästää lataukseltaan alle 50 %:n. On myös tärkeätä, että mökin paneelijärjestelmää hankkiessa kulutus arvioidaan mahdollisimman todenmukaisesti. Liian pieni tai liian suuri käyttö hankinta-arvioon nähden voi lyhentää akkujen käyttöikää merkittävästi. Mikäli käyttötarve muuttuu ajan saatossa, niin kuin usein käy, tulisi akut päivittää tilannetta vastaavaksi.

Aurinkopaneelijärjestelmän hankinta, luvat ja tilaaminen

Mitä lupia aurinkopaneeleita varten tarvitaan? Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan toimenpidelupaa tarvitaan vain, jos paneelien asentaminen muuttaa merkittävästi kaupunkikuvaa ja ympäristöä. Poikkeuksen muodostavat kuitenkin esimerkiksi suojellut rakennukset. Onkin mahdollista, ettei suojeltuun rakennukseen saa asentaa paneeleita ollenkaan. Onkin syytä varmistaa etukäteen oman kotikunnan rakennusvirastosta, että millainen remontti on sallittu. Kunnalla saattaa olla julkisivuun liittyviä vaatimuksia, jotka liittyvät esimerkiksi paneeleiden kokoon. Monet aurinkopaneeleita asentavat yritykset voivat asentaa paneelit myös piharakennuksen tai autotallin katolle. Paneelit yleensä asennetaan etelään, länteen tai itään päin.

Periaatteessa itse paneeleiden asennuksen saa esimerkiksi omakotitaloon tehdä itse, mutta se saattaa vaikuttaa takuuehtoihin. Lisäksi paneeleiden kaltevuuteen on tiettyjä suosituksia ja haastava katon malli tai suunta saattaa asettaa omia rajoitteitaan. Kaikki sähköliitännät ja -asennukset saa tehdä ainoastaan luvan saanut sähköliike. Erityisesti verkkoon liitettävien aurinkopaneelijärjestelmien sähköasennus vaatii ammattilaisten kädenjälkeä. Mikäli ylijäämäsähköä haluaa myydä sähköyhtiölle eteenpäin, tulee sähköyhtiöön olla yhteydessä ennen asennusta, sillä heillä on asiaan tarkat ohjeet. Ainoastaan pätevä sähköasentaja saa hoitaa sähköverkkoon kytkemisen.

Hankinta on helpointa aloittaa etsimällä internetistä oman kotikaupungin nimellä ja sanalla "aurinkopaneelijärjestelmä" asennuksia tekeviä yrityksiä. Heillä on useimmiten sivuillaan tarjolla laskuri tai kyselylomake liittyen aurinkovoimalan tarpeisiin. Yleensä kysytään vuoden sähkön kokonaiskulutusta, lämmitysmuotoa ja asumismuotoa. Pääsääntöisesti hinta-arviot perustuvat tavallisen korkuisen harjakattoisen omakotitalon asennustehtäviin. Mikäli talo on korkeampi ja katto jollakin tapaa poikkeuksellinen, tämä saattaa lisätä hintaa. Useat yritykset tekevät maksuttomia arviokäyntejä, joiden aikana he voivat arvioida paneeleiden määrän ja tehon tarpeen. Jos lähitulevaisuudessa on hankkimassa sähköautoa, tämä kannattaa muistaa mainita!

Aurinkopaneeleiden hintataso

Hankintakustannuksiin vaikuttavat monet tekijät riippuen tehosta, asennustavasta, akkujen määrästä ja sähkövirtaan liittämisestä. Hinnat ovat noin viidestä tuhannesta ylöspäin. Jonkin verran voi säästää asentamalla paneelit katolle itse. On toki niitäkin, jotka ostavat erikseen paneelit, asentavat ne itse ja ottavat vain sähkötöihin ammattilaisen. Näin saattaa olla mahdollista säästää, mutta tällä voi olla vaikutusta paneelien takuuseen ja kotivakuutukseen. Kannattaakin tarkistaa kotivakuutuksen tarjoavasta yrityksestä, että oma asennus on sallittu. On hyvä myös muistaa, että asennustyöt ovat kotitalousvähennyskelpoisia!

Esimerkki - Lumoenergia

Lumoenergialla on tämän jutun kirjoittamisen aikaan tarjouksessa viisi erilaista Premium-pakettia. Kaikki All Black Premium-paketit sisältävät GEF 310W M60 BLACK -paneelit, RAULI All Black -kiinnitysjärjestelmän, Fronius Symo -invertterin ja avaimet käteen -asennuksen. Näistä pienin S-paketti maksaa 5800 euroa sisältää 12 paneelia, pinta-alaa on 20 m² ja nimellisteho on 3,72 kWp. Tämä sopii pieniin maalämmöllä lämmitettäviin omakotitaloihin. XL-paketti maksaa 9400 euroa, sisältää 24 paneelia ja pinta-ala on 39 m². Tämä paketti sopii hyvin suuren kulutuksen kohteisiin, missä vaaditaan sähköauton tehokasta lataamista.

Esimerkki - K-Rauta

K-Rauta tarjoaa tällä hetkellä kolmea kiinteähintaista pakettia avaimet käteen -toimituksella. Paketti A on 6 290, paketti B 7 690 ja paketti C 8 990 euroa. A-paketissa on 10 paneelia, nimellisteho on 2,8 kWp ja 3-vaiheinvertteri. Suositellaan kohteisiin, joissa sähkön kulutus 6000--10 000 kWh vuodessa. Työn osuudella paketissa hintaa jää 2516 euroa. C-paketissa on 18 paneelia ja nimellisteho on 5,04 kWp ja 3-vaiheinvertteri. Suositellaan kohteisiin, joissa sähkön kulutus on yli 15 000 kWh vuodessa. Työn osuudeksi jää 3596 euroa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä aurinkovoimaloista

Kannattaako aurinkovoimalan hankinta Suomessa?

Kannattaa. Omasta sähköntarpeesta riippuen sillä voi säästää satoja euroja sähkölaskussa vuositasolla.

Voiko ylijäämäsähköä myymällä rikastua?

Ei ainakaan vielä. Sähköyhtiöt maksavat ylijäämäsähköstä pienen tukkuhinnan 2-6 snt/kWh.

Onko aurinkosähkö oikeasti ekologinen valinta?

Kyllä on. Se on uusiutuvaa ja hiilineutraalia energiaa, jota riittää kaikille.

Entä ne ongelmajätettä olevat paneelit?

Kun aurinkopaneelin elinkaari on jossakin vaiheessa lopussa, ne viedään ongelmajätelaitokselle.

Ovatko aurinkovoimalat turvallisia?

Kyllä silloin kun ammatti-ihminen on ne asentanut ja huoltanut asianmukaisesti.

Voivatko aurinkopaneelit aiheuttaa rakenteellisia vaurioita?

Ei silloin kun ne ovat asianmukaisesti asennettu kiinnikkeitä oikein käyttäen.

@ Copyright2022 https://www.kilpailutasahkosopimus.fi