Yleisähkö vai kausisähkö?
Kausisähkö on yksi vaihtoehto sähkösopimuksesi hinnoitteluun. Tällä sivulla voit tutustua tarkemmin kausisähköön ja tehdä omat johtopäätöksesi siitä onko se sinulle sopia hinnoittelumuoto.
Kilpailuta paras remontti vain parissa minuutissa -- Omaurakka.fi
Sähkösopimuksissa on eroja ja kausisähkö on yksi kolmesta eri sähkösopimustyypistä. Sähkösopimuksen hinta muodostuu tyypillisesti sähkönkäytön (c/k/wh) ja perusmaksun (e/kk) mukaan. Sähkönkulutuksen hinta vaihtelee suuresti kiinteistön koon ja kotitalouksissa sähköä käyttävien henkilöiden lukumäärän perusteella. Esimerkiksi kahden ihmisen kerrostaloasunnon sähkön kulutus vuodessa on keskimäärin 1900 kilowattia. Kodin ja käyttöveden lämmitykseen liittyvän sähkönkulutuksen lisäksi kotitalouksissa sähköä kuluu myös valaistukseen ja kodinkoneisiin. Energian käytön kokonaiskustannuksessa sähkön hinta on olennainen osa sähkön kulutuksesta koituvia kuluja. Sähkönkäytön jakautuminen riippuu, kiinteistötyypin ja sen mukaan, onko kyseessä toimitila yrityskäyttöön vai puhutaanko kuluttaja-asiakkaan yksityiskäytöstä. On hyvä pitää mielessä, että myös vuodenajalla, ja etenkin vuorokaudenajalla on merkitystä sähkösopimustyypin valinnassa.
Kausisähkö eli vuodenaikasähkön käyttäjiä ovat pääsääntöisesti yritykset, kuten maatilat, joissa suurin sähkön kulutuksen ajanjakso kohdistuu kesään. Yleissähkössä sähkön kulutukseen liittyvä maksu on samansuuruinen ympäri vuoden. Suuntaa antavan kulutusarvion mukaan, mikäli sähkönkulutus ylittää 10000 kWh / vuosi on kausisähkö näille asiakkaille hyvä vaihtoehto. Kausisähkön hinnoittelussa huomioidaan jaksotus talvipäiviin ja muuhun aikaan. Talvikauden hinnoittelu on kesäaikaa kalliimpaa. Talvipäivähinta on voimassa 1.11 - 31.3 maanantaista lauantaihin klo 7 -22 välisenä aikana. Kausisähkösopimusta voidaan suositella myös sähkölämmitteisille omakotitalo-, ja rivitalokotitalouksiin, joissa sähköä käytetään myös yöaikaan esimerkiksi astianpesukoneen käytössä. Sähkön käyttökustannus muina aikoina talvikauden ulkopuolella määrittyy muun ajan hinnoittelun perusteella, jonka voi tarkistaa omasta sähkösopimuksesta. Kausisähkön alkuperä perustuu Suomessa tuotetun sähkön tuotantojakautumaan.
Kausisähkön edullisuuteen on mahdollista vaikuttaa ja vielä optimoida entisestään, mikäli sähkönkäytön kulutusta voidaan suunnata muuhun ajanjaksoon, kuin arkipäivään talvikaudella. Kausisähkösopimus on hyvä vaihtoehto yritysten lisäksi myös sähkölämmitysasiakkaille. Esimerkiksi 1990-lukua vanhemmissa taloissa vesikierteinen sähkölämmitys oli suosittua, vaikkei sitä nykyajan sähkön hinnoitteluperusteella enää taloudellisista syistä suositella. Toisaalta vesikiertoisen sähkölämmityksen etuna on sen vaihdattamisen helppous myöhemmin johonkin toiseen lämmitysmuotoon. Vesikiertoisen sähkölämmityksen lisäksi sähkölämmitys voidaan toteuttaa ilmalämmityksenä tai huonekohtaisena sähkölämmityksenä. Sähkölämmityksen hyödyt ilmenevät erittäin korkeana energiatehokkuutena lämmön jakamisessa ja tarkka lämpötilansäätö. Lisäksi sähkölämmityksessä vaihtoehtoja on kaksi; varaava tai suora sähkölämmitys. Sähkölämmitys soveltuu erityisesti vapaa-ajan asunnon lämmitykseen, sillä lämmitysjärjestelmänä se ei vaadi kalliita alku investointeja.
Kausisähkön lisäksi muita sähkötuotteita ovat yleissähkö ja yösähkö. Yösähköstä saatetaan puhua myös aikasähkö nimityksellä. Yleissähkössä hinta on sama, eikä vuorokauden tai vuodenajalla ole merkitystä. Vapaa-ajan asunnoissa, kerros- ja rivitaloasunnoissa sekä joko öljyllä, kaukolämmöllä, maalämmöllä tai puulla lämpiävissä omakotitaloissa yleissähkö on tyypillinen sähkötuote. Yleissähkö soveltuu hyvin, kun sähkönkäyttö on vähäistä ja ajoit
@ Copyright2022 https://www.kilpailutasahkosopimus.fi