Muuttajan muistilista.
Muutto usein hieman hektistä hommaa ja kädet on täynnä tekemistä. Katso alapuolelta muuttajan muistilista, jota seuraamalla teet muutostasi helpompaa ja muistat varmasti tehdä kaikki oleellisimmat asiat.
Kilpailuta paras remontti vain parissa minuutissa -- Omaurakka.fi
Onneksi olkoon! Olet löytänyt uuden ihanan kodin ja odotat jo varmasti innolla uuden asunnon sisustamista. Sitä ennen on kuitenkin tehtävä monesti melkoisen stressaava ja raskas muutto. Siksi olemme koonneet avuksesi kätevän muistilistan, jonka avulla muuttaminen sujuu helpommin, eikä tärkeitä asioita unohda.
Kerromme mitä kannattaa muistaa jo hyvissä ajoin kuukausi ennen muuttoa sekä viikko ennen muuttoa ja myös itse muuttopäivänä. Muuton jälkeenkin on vielä muutamia asioita hoidettavana ja kerromme myös niistä. Voit halutessasi tulostaa tämän listan ja teipata sen jääkaapin oveesi, josta muistettavat asiat on helppo tarkastaa ja merkitä jo tehdyt asiat.
Kannattaakin muistaa, että muuttaminen ei sisällä pelkkää tavaroiden pakkaamista, kantamista ja purkamista, vaan siihen kuuluu asioiden hoitamista ja paperitöitä niin vanhan kuin uudenkin asunnon osalta. Lisäksi itse tavaroiden pakkaamisen ja purkamisenkin voi tehdä järkevämmällä tavalla, joka helpottaa ja nopeuttaa muuttoa huomattavasti.
Kun suunnittelet pakkaamisen ja itse muuton huolellisesti jo hyvissä ajoin ennen muuttoa, muuttopäivä sujuu sujuvammin, loogisemmin ja vähemmällä stressin määrällä. Moni ei myöskään käytä omaa autoaan muuton tekemiseen. Vuokratun muuttoauton tuntikustannukset voivat tulla melko kalliiksi, ja siksikin on järkevää suunnitella muutto huolellisesti nopeuttaakseen tavaroiden siirtelyä. Lue seuraavaksi miten uuden kodin varmistuttua kannattaa lähteä liikkeelle muuton suunnittelussa.
Kun alat valmistella muuttoa jo kuukausi ennen varsinaista muuttopäivää, pääset yleensä paljon helpommalla kuin jättämällä asiat viimeiseen viikkoon. Tässä vaiheessa kannattaa esimerkiksi päättää muuttopäivä ottaen huomioon mahdolliset omat työ- tai koulutuspäivät, muuttoauton saatavuuden ja mahdollisten muuttoapurien omat menot. Muuttopalvelujen suhteen viikonloput ja pyhät ovat usein kysytyimpiä aikoja.
Siksi muuttopalvelu kannattaa tilata jo näinkin hyvissä ajoin. Muuttopalvelua ei myöskään kannata tilata summassa, sillä palveluiden kilpailuttaminen voi säästää paljonkin rahaa. Mikäli muuton taas tekee itse, kannattaa muuttoon tarvittavat välineet, kuten peräkärry, vuokra-auto, laatikot, nokkakärryt, kantoliinat, siivousvälineet ja pakkausmuovit varata hyvissä ajoin. Muuttolaatikoiksi voi noutaa marketeista usein ylijääviä ja erittäin kestäviä banaanilaatikoita. Eri firmoilta voi myös vuokrata muovisia laatikoita.
Yksi tällainen firma on Suomen Muuttolaatikko, joka toimittaa laatikoita pääkaupunkiseudulle ja lähialueille. Laatikoiden vuorauspalveluilta -- kuten Suomen Muuttolaatikolta -- voi usein halutessaan myös ostaa edullisempia, pahvisia pahvilaatikoita. Ne voidaan hakea itse tai toimittaa postitse, eikä niiden palauttamisesta ei tarvitse huolehtia.
Tällaisia laatikoita saa usein jopa 2 euron kappalehintaan. Mikäli tavaraa on erittäin runsaasti tai muutto on tehtävä hyvin lyhyessä ajassa, voi tilapäisen varaston vuokraaminen olla myös kätevä vaihtoehto. Vuokrattavia varastoja on monilla paikkakunnilla ympäri Suomen. Entä mitä muuta sinun kannattaa tehdä jo kuukausi ennen muuttoa?
Muutto on jo hyvin lähellä. Tässä vaiheessa kannattaa hoitaa muutama tärkeä asia pois itse muuttopäivän tieltä ja aloittaa aktiivisempi tavaroiden pakkaaminen -- ellei ole jo tehnyt sitä! Asioiden hoitamisen ja tavaroiden pakkaamisen jättäminen viimeiseen iltaan ennen varsinaista muuttoa on varma keino aiheuttaa itselleen äärimmäisen stressaava ja kiireinen tilanne.
Suuren tavaramäärän pakkaaminen ja monien asioiden hoitaminen ei useinkaan edes onnistu yhden -- tai jopa kahdenkaan -- viimeisen päivän aikana ennen muuttoa. On siis järkevää aloittaa loput tarvittavat järjestelyt viikko ennen muuttoa ja hoitaa asioita ja pakata tavaroita vaikka vain vähän kerrallaan päivittäin. Useilla ei edes ole paljon aikaa päivässä tavaroiden pakkaamiselle töiden tai opiskelujen takia.
Muuton viimeinen viikko on hektistä aikaa, ja siksi kannattaakin tehdä jonkinlainen lista -- tai tulostaa vaikkapa tämä lista --, jonka laittaa näkyvälle paikalle kaikkien muuttavien nähtäväksi. Listalta voi tarkistaa viimeisen viikon ja muuttoa edellisen päivän monet tehtävät, jotka muuten helposti unohtuvat. On erittäin ikävää huomata muuttopäivänä, että osa hoidettavista tehtävistä on unohtunut. Se sekä nostaa stressiä että pidentää muuttoaikaa. Muuttopalvelun tapauksessa se tulee muuttajalle entistä kalliimmaksi.
Omatoimimuuttajien muutossa taas on usein apuna ystäviä tai sukulaisia, joilla ei useinkaan ole omien kiireidensä takia paljon aikaa muutolle. Ota siis huomioon seuraavat asiat:
Muuttoon valmistautumisesi testataan muuttopäivänä, joka on täynnä kiirettä ja stressiä. Kliseinen sanonta "hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty" pitää kuitenkin muuttojen kohdalla hyvin paikkaansa. Tästäkin huolimatta kannattaa varautua yllätyksiin, sillä niitä voi tulla eteen jopa kaikista parhaiten suunnitelluissa muutoissa. Muuttopäivänä kannattaa myös pyrkiä olemaan positiivinen ja muistaa, että muutto on pian ohi.
Äkäisyys ja turhautuneisuus muuton keskellä tarttuu hyvin helposti myös muihin muuttoapureihin -- ja silloin muutosta tulee hyvin hankala ja epämiellyttävä jokaiselle. Mahdollisten yllätystilanteiden varalle kannattaa varautua esimerkiksi laittamalla rahapussi helposti löydettävään paikkaan. Esimerkiksi työkalujen tai laatikoiden hajotessa pääsee siten käymään nopeasti kaupassa ostamassa tilalle uusia.
Kannattaa myös muistaa, että muuton keskellä on myös muistettava syödä. Muuttopäivä on kiireinen kaikkien osalta, eikä yleensä kenelläkään ole aikaa tehdä silloin ruokaa. Myös ruoantekoon tarvittavat välineet, astiat ja mausteet ovat usein vielä purkamatta tässä vaiheessa ja niiden löytäminen voi olla vaikeaa. Sen vuoksi uuteen asuntoon kannattaa varata jo aikaisin muuttopäivänä esimerkiksi valmisruokia tai pientä purtavaa, sekä kertakäyttöastioita ja mikro.
Lähistön pizzerian tai muun ruokapaikan numero kannattaa myös selvittää, mikäli heillä on kotiinkuljetus. Jo valmiiksi stressaavasta muuttopäivästä kannattaa pyrkiä tekemään sitä tekeville niin ruoan kuin muidenkin asioiden osalta niin helppo kuin mahdollista.
Voit hengähtää ja onnitella itseäsi -- suurin osa muutosta on jo ohi! Tavarat on nyt siirretty uuteen osoitteeseen ja ensimmäisiä ehkä jopa jo purettu laatikoistaan. Tässä vaiheessa kannattaa hieman vetää henkeä, sillä muuttofirman tai muuttokavereiden puolestakaan ei ole enää kiire.
Muutto ei kuitenkaan ole vielä ohi ja vanhassa asunnossa tai talossakin on vielä tekemistä. Kannattaa siis lukea vielä tämä viimeinenkin muistilista, jotta kaikki tarvittavat asiat tulevat hoidetuksi kerralla ja ajoissa. Tavaroita purkaessa ei kuitenkaan enää välttämättä tarvita niin suuria muuttosuunnitelmia kuin ennen muuttoa.
Tavaroiden purkaminen loogisessa järjestyksessä voi kuitenkin helpottaa muuton jälkeistä arkea paljonkin. Muuton jälkeenkin on lisäksi huolehdittava vielä vanhan asunnon mahdollisesta siivoamisesta ja luovuttamisesta. Vanhan asunnon loppusiivous kannattaa tehdä huolellisesti, koska se on aina vuokra-asukkaan velvollisuus, ellei toisin ole sovittu.
Loppusiivouksen voi tehdä joko itse tai palkatun siivousfirman avulla omien mieltymysten ja elämäntilanteen mukaan. Kannattaa ottaa huomioon, että mikäli siivousta ei ole tehty tai siitä löytyy puutteita, vuokranantajalla on jopa oikeus vaatia korvauksia siivouksen laiminlyönnistä. Tämä saattaa tulla vanhalle vuokralaiselle hyvinkin kalliiksi. Lisäksi jokainen varmasti toivoo, että voi muuttaa puhtaaseen ja muuttovalmiiseen asuntoon -- laita siis sinäkin hyvä kiertämään. Lue lisäksi vielä loputkin vinkkimme muuton viimeisiin ponnistuksiin:
@ Copyright2022 https://www.kilpailutasahkosopimus.fi